Select Page

Svatební koláčky

Čeká vás výjimečná událost a rádi byste překvapili něčím tradičním a přesto neodolatelným? Zkuste náš recept na vynikající svatební koláčky! Jsou jemné, vláčné a doslova se rozplývají na jazyku!

Základní informace
Obtížnost ***
Doba přípravy těsto včetně kynutí cca 2 hod, výroba koláčků cca 30 min
Tepelná úprava 10 min
Množství cca 80 ks

 

Potřebujeme

Těsto

  •  300 ml teplého mléka
  •  200 ml oleje
  •  5 žloutků
  •  špetka soli
  •  70 g cukru krystal (14 lžiček)
  •  kůra z 1 citronu
  •  500 g hladké mouky
  •  ½ kostky čerstvých kvasnic (20 g)
  • hladká mouka na pomoučení pracovní plochy

Náplň

  • 500 g měkkého odtučněněného tvarohu
  • 50g cukru moučka
  • rozinky v rumu
  • 2-3 rozšlehané vejce

Posypka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g měkkého másla/hery

Nakonec

  •  máslo
  •  troška rumu (nebo rumové aroma)
Postup
  • Pro ty, kdo nemají domácí pekárnu: Do mísy si dáme přesátou mouku, do které vyhloubíme důlek. Do důlku nadrobíme kvasnice, zasypeme trochou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezitím si ve zbylém mléku rozkvedláme žloutky, cukr a citronovou kůru. Po vykynutí kvásku opatrně po obvodu mísy vléváme mléko a nakonec olej. Opatrně vše promícháme a vymícháme těsto až do stavu, kdy se nelepí. Necháme vykynout. Cca po 1/2 hodině kynutí je dobré těsto znovu promíchat.
  • Pro ty, kdo mají domácí pekárnu: Do domácí pekárny dáme asi 250 ml mléka, olej, žloutky, sůl a cukr. Přidáme citronovou kůru a mouku. Do mouky uděláme důlek a do něj dáme rozdrobené kvasnice, které přelijeme zbytkem mléka a zasypeme trochou cukru. Pekárnu zapneme na program: (kynuté) těsto.
  • Když je těsto hotové, moukou si pomoučíme ruce a pracovní plochu. Těsto vytáhneme a lžičkou z něj začneme vykrajovat kousky o velikosti cca 3 x 2 cm. Těsto v rukách vytvarujeme do placiček s průměrem cca 6-7 cm (snažíme se těsto moc „nedlachnit“, aby se nezapařilo).
  • Doprostřed placiček dáme asi 1 lžičku tvarohu a navrch 3-4 rozinky. Koláčky opatrně zabalíme, rychle namočíme do rozšlehaných vajec a vršek vložíme do posypky (ta se nám na vajíčko nalepí). Hotové koláčky položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C.
  • Asi po deseti minutách koláčky vytáhneme a ještě horké rychle namáčíme do směsi z horkého másla a rumu. Ještě je položíme na papírovou kuchyňskou utěrku okapat. A máte hotovo!

Dobrou chuť! 🙂

TIP: Místo náplně z tvarohu a rozinek můžete použít stejné množství povidel (bez cukru). ☺

Leave a reply

Líbí se vám Bezva máma?