Select Page

Kapr na rozmarýnu

Máte doma rybáře? Tak potom máte vyhráno… no a pokud nemáte (nebo ten váš zrovna nic nechytí), tak na tento recept nemusí být jen kapr, ale hodí se na jakoukoliv rybu, kterou můžete koupit v obchodě. My jsme kapra vybrali, protože sladkovodní ryby do naší kuchyně patří, a to nejenom na Vánoce…

Kapr se řadí mezi velmi kvalitní potravinu a je v něm ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin. Tuky v kapřím mase jsou zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Obsahuje také nemalé množství vitamínů a minerálních látek. O rybách obecně platí, že čím mají vyšší obsah vody, tím mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a s 2 až 9 % tuku se řadí mezi středně tučné ryby.

Základní informace
Obtížnost **
Doba přípravy 20 min
Tepelná úprava 30 min
Množství 4 – 6 porcí (podle velikosti kapra)

 

Potřebujeme
  • cca 1 kg kapra (nebo jiné, nejlépe sladkovodní ryby)
  • 150g žampionů
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 150g másla
  • 2 dcl mléka
  • česnek
  • sůl, pepř
Postup
  • Kapra vykucháme a stáhneme z kůže (není nutné)
  • Maso nakrájíme na proužky široké asi 3 cm
  • Důkladně nasolíme a opepříme
  • Na pánvi si rozpustíme 3/4 másla a rybu na ní zprudka osmahneme – cca 2 min z každé strany
  • Maso vyskládáme do pekáče
  • Na pánvi rozehřejeme zbytek másla, zprudka osmahneme rozmarýn a přidáme nakrájené žampiony
  • Žampiony s rozmarýnem zalijeme mlékem a chvíli podusíme
  • Mlékem se žampiony zalijeme rybu v pekáči a uzavřené dáme na 30 min do trouby zapéct
  • Mezitím si nachystáme přílohu, nejlépe brambory nebo bramborovou kaši

Leave a reply

Líbí se vám Bezva máma?