Select Page

Závin z jogurtového těsta

Dnes vám přinášíme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Jogurtové těsto má obrovskou výhodu v tom, že se dá ihned zpracovávat, je velmi chutné a méně tučné než listové těsto. Samozřejmě vaší fantazii se meze nekladou a pokud máte spíše než jablka raději tvaroh nebo ořechy, můžete použít vaši oblíbenou náplň.

Nezapomeňte se pochlubit v komentářích, jak vám závin chutnal 🙂

Základní informace
Obtížnost *
Doba přípravy 20 min
Tepelná úprava 30 min při 180°C
Množství 2 záviny

 

 

Potřebujeme

Na těsto:

  • 150g bílého jogurtu
  • 200g Hery
  • 400g hladké mouky
  • špetka soli

Na náplň:

  • cca 1/2 kg jablek
  • skořici
  • cukr
  • 1x vejce
  • trochu strouhanky nebo rozdrcených piškotů
Postup
  • Nejprve si vytvoříme těsto. Příprava je jednoduchá – všechny suroviny smícháme dohromady, vypracujeme jemné těsto, které se nelepí a dáme na cca 5 minut odležet do chladničky.
  • Než nám těsto vychladne, nastrouháme si jablka – my používáme plátky, ale pokud máte radši jemnější, můžete si je nastrouhat podle libosti.
  • Vyválíme polovinu těsta do tvaru obdelníku (délka by měla cca odpovídat délce plechu)
  • Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhankou nebo piškoty – to aby nám vsákly přebytečnou šťávu z jablek
  • Doprostřed vytvoříme pruh z jablek, který posypeme cukrem a skořicí
  • Založíme si konce těsta tak, aby nám během pečení nevytekla náplň
  • Přeložíme jednu stranu přes hromadu jablek a celé překulíme na zbývající volnou stranu těsta (výsledkem je, že na spodní straně závinu jsou dvě vrstvy těsta a na horní jen jedna)
  • Přeneseme závin na plech a stejným postupem uděláme druhý závin
  • Na závěr ještě potřeme záviny vejcem a několikrát propíchneme vidličkou, aby nepraskly
  • Upečeme dozlatova a hlídáme před nenasytnými členy rodiny do vychladnutí 🙂

Leave a reply

Líbí se vám Bezva máma?