Select Page

Velikonoční věnec s arašídovým máslem

K Velikonocům již tradičně patří různé druhy dobrot ať už masových nebo sladkých, jako je třeba beránek nebo mazanec. Připravili jsme pro vás recept na velikonoční věnec z kynutého těsta s arašídovým máslem. Není to o nic složitější než jiné kynuté pečivo, ale arašídové máslo dodá věnci nezaměnitelnou chuť. Tentokrát nebudeme popisovat, jak si uděláme kynuté těsto – pokud jste jej ještě nedělali, podrobný návod najdete u receptu na vánočku zde.

Základní informace
Obtížnost ***
Doba přípravy 20 min + kynutí
Tepelná úprava cca 30 min
Množství 1 věnec

 

 

Potřebujeme
  • 400g hladké mouky
  • 200ml vlažného mléka
  • 30g droždí
  • 40g cukru krystal nebo krupice
  • 55g rozpuštěného másla nebo Hery
  • 3 žloutky
  • trochu soli

Na náplň:

  • 300g arašídového másla
  • 3 bílky

Na posypání mandlové lupínky

Postup
  • Připravíme si kynuté těsto ze všech surovin mimo náplně (návod zde)
  • Než nám nakyne, vyšleháme si bílky a smícháme jej s arašídovým máslem
  • Z vykynutého těsta si vyválíme, nebo rukou „uplácáme“ obdélník
  • Kynuté těsto potřeme arašídovou náplní
  • Těsto po delší straně smotáme do rolády
  • Roládku si rozválíme, aby byla delší a rozkrojíme napůl
  • Dvě rolády zapleteme do copu a zatočíme do tvaru věnce – konce slepíme k sobě
  • Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi
  • Necháme ještě tak půl hodiny vykynout
  • Pečeme při 190°C cca 30 minut (záleží na typu trouby)
  • Že je věnec upečený, poznáme tak, že do něj píchneme špejlí. Když se na ni nic nepřilepí, máme hotovo.

TIP: Pokud chcete mít jistotu, že se vám věnec uprostřed neslepí, můžete doprostřed dát sklenici, nebo hrnek, který vám zaručí, že kruh uprostřed zůstane. Pozor! Sklenice musí být z varného skla.

Leave a reply

Líbí se vám Bezva máma?