Select Page

Vánočka s rozinkami a vlašskými ořechy

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří, no vlastně možná ani ne jen k Vánocům, prostě patří k české kultuře. Taková vánočka s máslem nebo s marmeládou ke snídani je něco, čím pohrdne jen málokdo. I když si ji dnes můžeme koupit v jakémkoliv supermarketu, té domácí se prostě nevyrovná. Dnes si ji tedy uděláme podle receptu naší babičky, s vlašskými ořechy, které jsou našim končinám přeci jen vlastnější, než většinou používané mandle.

Základní informace
Obtížnost ***
Doba přípravy 20 min + kynutí 1,5 hod
Tepelná úprava 20-25 min
Množství 4 porce / cca 16 plátků

 

Potřebujeme
  • Těsto

    • 125 ml mléka
    • 1 žloutek
    • 70 g změklého másla
    • kůra z jednoho citronu
    • 1/2 lžičky soli
    • 50 g cukru krupice
    • 250 g polohrubé mouky
    • 1/2 kostky čerstvých kvasnic
    • + hladká mouka na pomoučení pracovní plochy

    Ostatní

    • 30 g rozinek
    • 30 g sekaných vlašských ořechů
    • 1 rozšlehané vejce
    • papír na pečení
    • moučkový cukr na posypání
Postup
  • Těsto můžeme udělat ručně, nebo použít domácí pekárnu, program Těsto.

    Příprava těsta ručně

    Do mísy si dáme přesátou mouku, do které vyhloubíme důlek. Do důlku nadrobíme kvasnice, zasypeme trochou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezi tím si ve zbylém mléku rozkvedláme žloutky, cukr a citronovou kůru. Po vykynutí kvásku opatrně po obvodu mísy vléváme mléko a nakonec rozpuštěné máslo. Opatrně vše promícháme a vymícháme těsto až do stavu, kdy se nelepí. Necháme vykynout. Cca po polovině času kynutí je dobré těsto znovu promíchat, tentokrát i s ořechy a rozinkami.

    Příprava těsta v domácí pekárně

    Pokud máte domácí pekárnu je příprava těsta o dost jednodušší. Stačí zachovat správné pořadí vkládání surovin. Nejprve tedy nalejeme mléko (asi 1dcl si necháme na kvásek), dáme změklé máslo, žloutky a zasypeme cukr (opět trochu odděláme na kvásek) a citronovou kůru. Dále nasypeme mouku, do které uděláme důlek a připravíme kvásek stejně jako u ruční přípravy. Zapneme program Těsto a můžeme si odpočinout 🙂 Jakmile pekárna začne poprvé pískat (před druhým vymícháním), přisypeme do těsta rozinky a ořechy.

    • Když je těsto hotové, moukou si pomoučíme ruce a pracovní plochu. Těsto vytáhneme a rozdělíme na 9 stejných dílů. První čtyři díly vyválíme do válečků a upleteme z nich cop následujícím způsobem:
    1. prameny na jednom konci přilepíme k sobě a roztáhneme je od sebe
    2. dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý
    3. překřížíme dva levé prameny – levý přes pravý
    4. překřížíme dva pravé prameny – levý přes pravý
    5.   nyní dva prostřední prameny opět překřížíme – pravý přes levý
    6.   celý postup opakujeme a konce pořádně spojíme
    • Hotový cop položíme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed udělám rukou rýhu, tam potom dáme další cop. Z dalších 3 hadů upleteme klasický cop a položíme jej na první. Zbylé dva válečky zamotáme do sebe a položíme úplně nahoru. Vánočku překryjeme čistou utěrkou a necháme další půl hodinu vykynout.
    • Vykynutou vánočku potřeme vyšlehaným vajíčkem, posypeme ořechy a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme dozlatova, asi 20 minut.
    • Zda je těsto hotové, zjistíme propíchnutím vánočky špejlí, pokud je špejle suchá – bez nalepeného těsta, je vánočka upečená. Na závěr vánočku posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo!

    TIP: Do vánočky můžete přidat také kandované ovoce… ☺

    Dobrou chuť a veselé vánoce!

Leave a reply

Líbí se vám Bezva máma?