Select Page

Domácí profiteroles plněné šlehačkou s čokoládovým přelivem

Přibližně kolem Velikonoc jsme viděli v Lídlu lákavé kuličky v pudinku zvané Profiteroles… když jsem se podívala na složení, chuť mě ihned přešla, ale zrodil se plán – uděláme si je doma! Pravda, neměli jsme je ještě ten večer, ale jednoho jarního víkendu jsme se pustili do jejich výroby. Nebylo to vůbec složité, proto bych se ráda o recept podělila i s vámi. Tedy domácí Profiteroles plněné šlehačkou s čokoládovým přelivem.

Základní informace
Obtížnost ***
Doba přípravy 1 hodina
Tepelná úprava 20 min
Množství 30 kuliček

 

Potřebujeme

Pálené těsto:

  • 5 dkg oleje
  • 2 dcl vody
  • špetku soli
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 – 4 vejce

Čokoládový přeliv:

  • 0,5 l mléka
  • 1x čokoládový puding
  • 50g čokolády na vaření
  • 15g kakao
  • 50g cukr krystal

Náplň:

  • 1x šlehačka
  • 50g cukr krystal
Postup

Nejdříve si připravíme pálené těsto. Pokud jste nikdy pálené těsto nedělali, nebojte se, není to nic moc složitého.

  • do rendlíku si dáme olej, vodu a sůl, přivedeme k varu
  • vmícháme odváženou a přesátou mouku
  • mícháme, až nám vznikne tužší hmota, která se nelepí na vařečku
  • vzniklou hmotu dáme do míchacího robotu s hákem a dáme míchat
  • po chvíli, až hmota trochu vychladne, začneme přimíchávat vejce
  • vejce přidáváme postupně a podle potřeby, výsledkem by měla být hladká hmota, která pomalu stéká z vařečky nebo háku
  • Když máte připravené pálené těsto, rozehřejeme si troubu na 200 – 220°C a sáčkem s trubičku tvarujeme malé větrníčky. Mně se nejlépe osvědčilo začít uprostřed a vzniklou „bambulku“ dokola obtočit, ale třeba přijdete na jiný způsob 🙂
  • plech s nastříkanými tvary pokropíme vodou a vložíme do trouby

Nyní je důležitá jedna zásada. Pálené těsto potřebuje tzv. „naskočit“ a v naskočeném stavu se trochu zapéct. Z tohoto důvodu je důležité neotevírat troubu dříve, než k tomuto dojde. Poznáte to podle nafouknutých větrníčků, které se začnou barvit… až k tomu dojde, ztlumíme troubu na 150°C a větníčky dopečeme. (Pokud máte troubu bez skleněných dvířek, počítejte cca 5 minut na naskočení a zapečení, než troubu ztlumíte.) Tak, pečení máme za sebou, můžeme se vrhnout na čokoládový přeliv.

  • Připravíme ho stejně, jako děláme puding, jen do něj přidáme čokoládu a kakao – aby byla chuť opravdu čokoládová.
  • Po uvaření nenecháme puding ztuhnout, ale dáme pomalu míchat do robota – tentokrát s metličkou… tím nám vznikne krásně tekutý přeliv.
  • Ušleháme šlehačku s přidaným cukrem, a sáčkem s trubičkou naplníme vychladlé větrníčky
  • Můžeme podávat… dobrou chuť 🙂

Leave a reply

Líbí se vám Bezva máma?